Haka jäi Jaron jalkoihin

FF Jaro otti kuudennen perättäisen voittonsa vakuuttavalla tavalla, kun FC Haka kaatui Keskuskentällä lukemin 3-0 (1-0). Jaron maaleista vastasivat Papa Niang ja Alberto Alvarado Morin kahdesti.

Kristian Heames oli tehnyt vain pieniä muutoksia kokoonpanoon voitokkaan AC Oulu -ottelun jälkeen. Pelikieltoisen Walter Mooren paikan vasempana puolustajana otti Kyle Curinga ja Markus Kronholm siirtyi oikeaksi puolustajaksi. Hassoma Bino Bamba nousi loukkaantumisensa jälkeen suoraan avaukseen keskikentän pohjalle.

Ottelun ensimmäinen vaarallinen tilanne nähtiin jo toisella minuutilla, kun Alberto Alvarado Morin voitti korkean pallon ja Josue Soton älykäs syöttö avasi Joni Remesaholle keskityspaikan. Remesahon matala keskitys tuli hyvin maalin eteen, mutta Etchu Tabe sai blokattua Morinin laukauksen.

Avausmaalia ei tarvinnut kuitenkaan kauaa odottaa. Viidennellä minuutilla Papa Niangin matala keskitys tuotti yllättäviä ongelmia Hakan puolustukselle ja Mikko-Petteri Latosaaren purkuyritys meni kulmaksi. Markus Kronholmin kulmapotku oli vaarallinen ja pallo jäi rangaistusalueelle, jossa Papa Niang laukoi pallon maaliin ja lukemat oli 1-0.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Jaro oli jälleen lähellä. Kronholmin kulma oli taas vaarallinen, mutta pallo tuli lopulta pelaajien yli Fortuné Macomballe, jonka keskitys löysi Johan Brunellin. Brunell harhautti puolustajan ja pääsi laukomaan muutamasta metristä pienestä kulmasta, mutta Haka-vahti Joonas Immonen torjui.

Jaro oli ottelun alussa selvästi vieraitaan aktiivisempi ja aggressiivisempi. Hakalla oli ensimmäisen vartin aikana suuria vaikeuksia päästä kontrolloidusti omiin hyökkäyksiin.

Puoliajan edetessä peli tasoittui, mutta Jaro puolusti tarkasti koko joukkueena, eikä Haka saanut ensimmäisen puoliajan aikana yhtään laukausta maalia kohti.

Lähimpänä Haka oli, kun Emenike Mbachu sai hyvän ristipallon Kronholmin taakse rangaistusalueelle. Mbachu lähti hakemaan vaikeaa laukausta suoraan ilmasta ja veto oli kova, mutta meni pari metriä yli.

Jarokaan ei puoliajan loppupuolella saanut enää luotua vaarallisia paikkoja. Kotijoukkue rakensi muutaman kerran hyviä tilanteita laidoille, mutta keskitysten laatu ei ollut parhaalla mahdollisella tasolla. Myös ottelun alussa alkanut kova sade teki kentän liukkaaksi ja toi lisähaastetta pelaajille.

Tauolle lähdettiin Jaron 1-0-johdossa.

Toiselle puoliajalle Jaro tuli todella terävästi ja siirtyi kahden maalin johtoon 50. minuutilla. Suurin kiitos maalista menee Niangille, jonka nykyisin todella korkeasta työmoraalista saatiin erinomainen näyttö. Curinga lähetti keskialueella puolittaisen purkupallon oikeaan laitaan. Pallo näytti painuvan liukkaalla kentällä päädystä yli, mutta Niang taisteli loppuun asti ja sai käännettyä pallon päätyrajan tuntumasta rangaistusalueelle, jossa Morin ehti palloon ennen Tabea ja laukoi pallon maaliin.

Haka tarjoili Remesaholle paikan kolmanteen maaliin muutama minuutti Morinin maalin jälkeen. Immonen syötti Tabelle ahtaaseen paikkaan, eikä toppari ehtinyt reagoida, kun Remesaho riisti pallon ja karkasi läpiajoon. Remesaho yritti sijoittaa pallon ohi Immosen, mutta Haka-vahti sai kätensä väliin. Thomas Kula pääsi vielä laukomaan irtopallosta, mutta matala laukaus meni takatolpasta ohi.

Kolmas maali oli kuitenkin tosiasia 57. minuutilla ja asialla oli jälleen Morin. Niang antoi oivaltavan syötön Sotolle vasemmalle. Aktiivisesti peliä rakentanut Soto antoi millintarkan keskityksen etutolpalle, jossa Morin sai päänsä väliin ja ohjasi tarkasti kauden yhdeksännen maalinsa lukemiksi 3-0.

Lisää oli tulossa heti perään. Remesaho riisti jälleen pallon Haka-puolustukselta ja Jaro pääsi hyökkäämään kolmella yhtä vastaan. Soto syötti Morinille, jolla aivan avopaikka viimeistellä hattutemppu, mutta Immonen venyi huikeaan torjuntaan. Niang sai vielä irtopallon pariin metriin ja helpon ratkaisun sijaan senegalilainen päätti herkutella, mutta vippaus kimposi ylärimasta maaliviivalle ja neljäs maali jäi näkemättä.

Jaro rakensi toisella puoliajalla paikkoja toisensa perään ja 1674-päinen kotiyleisö sai nauttia viihdyttävästä pelistä.

Morin sai parikin paikkaa viimeistellä hattutemppunsa, mutta meksikolaisen yritykset menivät ohi. Vaihdosta sisään tullut Samu Alanko oli myös lähellä laukoa Jaron neljännen maalin, mutta laukaus reilusta 20 metristä meni aavistuksen ohi.

Jaro sai ikäviä uutisia, kun hyvin esiintynyt Seth Paintsil sai Taben kovan taklauksen jalkoihinsa ja joutui tulemaan takaisin vaihtoon. Hänen tilalleen tuli Foday Conteh, joka pääsi näin tekemään Jaro-debyyttinsä.

Hakan iltapuhde hankaloitui entisestään, kun Tabe otti toisen keltaisen korttinsa filmauksesta ja joutui suihkuun 80. minuutilla.

Punaisesta kortista huolimatta Haka oli lähellä kavennusta viisi minuuttia ennen loppua. Jaro menetti keskialueella pallon ja Haka pääsi nopeaan vastaiskuun. Elias Ahde pääsi yrittämään rangaistusalueen sisältä, mutta Emil Öhberg torjui hyvin.

Pelin loppuminuutit oli enää pelailua ja loppuvihellyksen odottelua molemmilta joukkueilta. Ottelu päättyi lukemiin 3-0 ja voitto oli Jaron kuudes perättäinen. Voitto pitää Jaron mukana nousutaistelussa, kun Jarolla on vielä kuusi ottelua pelaamatta.

FC Hakan Jarno Mattila oli ottelun jälkeen pettynyt.
– Jaro pelasi hyvin ja tuli kovaa päälle. Siihen ei pystytty tänään vastaamaan. Epäonnistuimme tänään aika isosti, Mattila kiteytti ottelun.

Papa Niang oli ottelun jälkeen oma, rento itsensä ja hauskuutti lehdistöä.
– Olen iloinen. Haluamme ylös, niin kuin kaikki tietävät. Me emme voi hävitä pelejä ja minulle kotipeli tarkoittaa kolmea pistettä, en halua hävitä täällä. Kotona meidän pitää voittaa kuka tahansa. Niin kauan, kun voitamme, minä olen tyytyväinen. Kun Kristian (Heames) tuli, kaikki muuttui, ja oikeaan suuntaan. Kaikki sanoivat, että Papa ei puolusta, mutta katsokaa nyt kuinka paljon minä juoksen. En tykkää puolustaa, mutta teen sitä. Valmentaja vaatii, että jokainen puolustaa. Kaikki juoksevat paljon, en vain minä. Hyökkäämme myös koko joukkueena ja jokainen haluaa tehdä maalin. Olen loistavassa kunnossa, Niang jutteli ottelun jälkeen.

Asko Jussila ei turhia selitellyt, vaan myönsi Jaron paremmuuden.
– Jaro oli jokaisella pelin osa-alueella tänään terävämpi. Jaro liikutti meitä ja vei kuin pässiä narussa. Meillä ei pelin muoto pysynyt ollenkaan sellaisena, kuin sen piti olla. Jaro oli kuskin paikalla, Jussila kommentoi.

Kristian Heames ei ollut voitosta huolimatta täysin tyytyväinen omiensa esitykseen.
– Olen ja toisaalta en ole tyytyväinen. Menetin ääneni, koska jouduin huutamaan niin paljon ensimmäisen puoliajan aikana. Aloitimme erinomaisesti, mutta emme käyttäneet tilaisuuttamme paremmin. Tipuimme liian alas, enkä tiedä miksi. Kävimme sitä tauolla läpi ja toisella puoliajalla olin paljon tyytyväisempi. Tauon jälkeen kontrolloimme peliä ja pysyimme aktiivisina.

– Papa oli vihainen, koska luuli, että otin hänet vaihtoon, koska hän ei saanut maalia siitä aiemmasta tilanteesta. Mutta se ei ollut totta, vaan halusin antaa Paintsilille reilusti peliaikaa, koska hän on ollut niin hyvä harjoituksissa. Todella sääli, että Seth loukkasi jälleen jalkansa. En tiedä oliko se sama paikka kuin aiemmin, mutta hänen pitää mennä röntgenkuviin. Seth oli ymmärrettävästi todella hermostunut ottelun jälkeen, koska hän juuri ollut niin pitkään poissa.

Voitto pitää Jaron edelleen mukana nousutaistelussa.
– Me olemme edelleen mukana taistelussa. Meillä on nyt edessä kolme vieraspeliä, jotka tulevat vieläpä aika nopeasti. Näissä peleissä ratkeaa paljon. Me aloitamme Jazz-ottelusta ja keskitymme nyt siihen, Heames käänsi katsetta jo seuraavaan otteluun.