AC Oulu starkare i cupmatchen

FF Jaro tvingades ge sig mot AC Oulu i matchen i Finska Cupens gruppspel med 1-3 (0-1). Utvisningen på Axel Vidjeskog i den första halvleken försvårades Jaros dagsverke men ett hårt kämpande lag utmanade uleåborgarna.

FF Jaros öppningselva bjöd på ett par förändringar jämfört med den förra matchen. Jusa Ihalainen hade tagit över högerbackspositionen, Jonas Emet återfanns på mittfältet och Wilterlynd Inalien startade som center.

Matchen inleddes i ett högt tempo och på planen sågs hårda kamper genast från första stund. Efter tio minuters spel spade Jaro tryck mot mptståndarmålet och både Axel Vidjeskog och Jonas Emet kom åt att skjuta. Vidjeskogs skott stoppades av en försvarare och returen sköt Emet via ett motståndarben till hörna.

Den påföljande hörnan resulterade i ett mål men för motståndarna. Jaro tappade bollen på mittfältet och gästerna kontrade snabbt. Jere Aallikko spelades in bakom försvarslinjen och Johan Brunell försökte stoppa Aallikkos framfart och domaren Mikko Juusola blåste för en straffspark. Loorents Hertsi sköt straffen säkert i mål och AC Oulu ledde med 0-1.

Efter öppningsmålet tog Jaro över taktpinnen och hemmalaget kunde bygga upp ett antal fina anfall men gästerna lyckades framgångsrikt försvara sitt mål.

I slutet av den första halvleken sågs en hel del dramatik när Inalien först fick ett slag mot huvudet och blev att ligga på planen. Juusola lät spelet fortsätta och efter ett tag tacklade Vidjeskog en motspelare och drog på sig en varning. Det var Vidjeskogs andra varning och Jaro blev en man mindre på plan redan i ett tidigt skede av matchen.

Lagen gick till halvtidsvila med AC Oulu i en 1-0 ledning.

Jaro Inledde den andra halvleken modigt trots en man mindre på plan. Jarotränarna hade ändrat uppställningen till att bli aningen offensivare. Hemmalaget var också det dominerande laget i inledningen.

AC Oulu kom ändå åt att göra matchens andra mål i den 58:e spelminuten när Aleksi Gullsten och Jere Aallikko samspelade snyggt på vänsterkanten och Aallikko kunde avsluta anfallet genom skjuta bollen strax innanför den bortre stolpen och matchen stod 0-2.

Niklas Käcko föröskte genom byten få mera energi på planen när Otto Hirvonen och Jim Myrevik ersatte Jusa Ihalainen och Anthony Olusanya

Trot underläget gav inte Jaro upp utan fortsatte att  jaga ett reduceringsmål och skapade ett par fina chanser framför gästerna smål. Närmast kom Joni Remesaho som fick möjlighet att skjuta från straffområdeskanten på Jim Myreviks framspelning men skottet gick rakt på målvakten tommi Lindholm.

Strax efter Remesahos chans reducerade Jaro. Myrevik och Otto Hirvonen byggde upp ett snyggt anfall ute på högerkanten. Hirvonen passade från kortlinjen snett bakåt till Inalien. Amerikanen lyckades vända upp framför försvararna och skött ett precist skott vid den bortre stolpen och siffrorna i matchen stod 1-2.

Jaro fick mera energi av målet och fem minuter efter reduceringen var kvitteringen nära. Brunell gav ett precist inlägg mot målet och remesaho fick möjlighet att nicka ur ett bra läge  men han lyckades inte styra in bollen melan stolparna.

Jaros aktiva grepp fortsatte  och trots spelarunderläget lyckades laget hålla bollen på gästernas planhalva under långa perioder. Käcko gjorde ytterligare byten och Jonas Emet ,som gjorde en fin comback efter sin skada, ersattes av Papa Niang. Även Darvin Chavéz kom in som mittback i stället för Samu Uusitalo, som stod för en mycket fin insats i matchen.

Under de sista tio minuterna började ett hårt kämpande Jaro tröttna och gästerna kunde kontrollera slutskedet av matchen. Gästerna avgjorde matchen slutligt  på tilläggstid när Pekka Welling kunde fastställa slutresutatet på en kontring till 1-3.

FF Jaros förste tränare Niklas Käcko såg mycket gott i matchen trots förlusten.

– Det var en jämn match ända till utvisningen. Jag tyckte att straffen kom aningen lättvindigt, men när domaren visslar för straff så är det straff. Inför den andra halvleken bytte vi formation. Vi jobbade med två anfallare och spelade med endast tre mittfältare. Tyvärr kom kom det andra målet ur vår synvinkel sett onödigt snabbt . Vi lyckades reducera och skapade även efter det chanser men under de sista tio minuterna tröttnade vi. Jag tycker att vi lyckades skapa fler chanser än Oulu i den andra halvleken och kom lite enklare in i straffområdet.

Käcko såg en del positivt i testspelaren Inaliens framträdande men det fanns också saker att förbättra.

– Inalien är ung och jobbar hårt, men han är också lite naiv. Tidvis är han för långt borta från de områden på plan där han borde vara. Kanske kunde han också ha försökt passa mera på returer. Han gjorde ett mål idag och ett mål behöver inte alltid göras i krysset utan kan lika bra placeras vid den stolproten, kommenterade Käcko Inaliens insats.

Käcko lyfte speciellt fram Samu Uusitalos imponerande spel.

– Uusitalo är imponerande. Synd att han hade del i öppningsmålet men sådant händer och man måste bara fortsätta spela. Annars stod han för en felfri insats, berömde Käcko den unge mittbacken.